De Turkse Angora

De Turkse Angora, een sierlijke en elegante kat, afkomstig uit Turkije, die sinds de 17e eeuw populair is in Europa. Een intelligente, speelse en vooral mensgerichte kat.

Verschijning
De Turkse Angora is een sierlijke, elegante halflangharige kat. Een lang lichaam, spitse wigvormige kop met grote, rechtopstaande oren met pluimpjes, amandelvormige ogen en een lange pluimstaart. Hoewel vroeger alleen de witte Turkse Angora erkend was, zijn ze tegenwoordig in alle natuurlijke kleuren te vinden. Dit zijn: zwart, blauw, rood, crème, zwart tortie (schildpad) en blauw tortie. Dit alles mag in combinatie met wit en/of zilver. Ook zijn tabbypatronen, met uitzondering van points, toegestaan. Chocolate, lilac, cinnamon en fawn zijn geen natuurkleuren en zijn dan ook niet toegestaan.

Het karakter
Turkse Angora’s zijn zeer mensgerichte katten. Ze bemoeien zich graag met wat er om zich heen gebeurt en zijn graag in het gezelschap van mensen. Tot op hoge leeftijd zijn ze speels en actief. Het zijn dan ook zeker geen katten die de hele dag op de vensterbank mooi zitten te zijn: een Turkse Angora is een kat met karakter. Ze zijn graag bij hun mensen in de buurt en kunnen hele gesprekken voeren. De Turkse Angora is verder een ras dat graag met water speelt en sommige katten vinden het zelfs leuk om mee te gaan onder de douche!

Geschiedenis
De Turkse hoofdstad Ankara, die vroeger Angora heette, is waar de Turkse Angora haar naam aan te danken heeft. De Turkse Angora is één van de oudste  halflangharige kattenrassen ter wereld. Rond 1700 was het ras al zeer geliefd aan het Franse hof en werd het als een grote eer gezien om een Turkse Angora in bezit te hebben. Tegen het einde van de 19e eeuw begon men de Turkse Angora te kruisen met andere rassen, die de Turkse Angora in populariteit voorbij streefden. Om het ras te beschermen is de Turkse regering toen begonnen met een fokprogramma om de Turkse Angora tegen uitsterven te behoeden. Ook werd een verbod ingesteld tegen het uitvoeren van witte Turkse Angora’s, dat tot op de dag van vandaag van kracht is.

Vachtverzorging
De Turkse Angora heeft een halflange, zijde-achtige vacht. Ze hebben een volle kraag, een broek en een volle pluimstaart. De vacht van de Turkse Angora heeft geen onderwol. Dit betekent dat de Turkse Angora niet of nauwelijks klitten zal hebben en zijn eigen vacht goed kan onderhouden. Een wekelijkse kambeurt is dan ook zeker voldoende om de vacht in een goede conditie te houden. In de zomer verliest de kat het grootste deel van zijn vacht, op de pluimstaart na. Sommigen lijken hierdoor in de zomer dan ook vrijwel kortharig te zijn. 

Gezondheid
De Turkse Angora is een gezond en sterk ras. Er zijn op dit moment geen specifieke rasgebonden ziekten bekend. De meeste fokkers zullen in ieder geval testen op FIV en FELV, kattenaids en leukemie.

Bij witte katten komt, zoals eigenlijk bij alle rassen waar wit voorkomt, soms doofheid voor. Doofheid is vrij eenvoudig vast te stellen door middel van een audiometrietest (BAER-test) en bij de meeste rasverenigingen is een dergelijke test dan ook verplicht voor witte dieren.

Rasvereniging
In Nederland is op dit moment helaas geen rasvereniging voor de Turkse Angora meer.

Navigation

News